Hela denna artikel är en annons

”Det sa poff, poff – som bären man trampar på”

Publicerad 1 april, 2020

Åsa Werner, 56, är en av de 100 000 svenskar som varje år drabbas av benbrott orsakat av benskörhet.
– Det small bara till i ryggen, en riktig 50-årspresent.
En fraktur kan vara tecken på benskörhet – men det gäller att få rätt hjälp.

Läs mer på www.osteoporos.org

Åsa Werner från Stockholm påtar i trädgården ute på landet. Hon håller emot en skottkärra, utan någon större ansträngning. Pang säger det. Det är två ryggkotor som från den lilla belastningen har pressats samman, en så kallad kompressionsfraktur.

– Det gjorde så vansinnigt ont och lät som de här bären man trampar på ”poff, poff”, säger hon.

Under en löptur några månader tidigare hade Åsa Werner drabbats av en stressfraktur i höften. Något som fick läka ut av sig självt medan Åsa Werner hoppade på kryckor.

– Varken jag eller min läkare funderade över benskörhet då, men i efterhand kan jag tänka att jag tidigt kom in i klimakteriet och dessutom har en mamma som var väldigt benskör.

Både ärftlighet och att tidigt komma i klimakteriet är riskfaktorer för benskörhet, eller osteoporos som är det korrekta namnet på sjukdomen. Och efter incidenten med skottkärran reagerade hennes husläkare på de olika frakturerna. Det här behövde utredas.

Oroad över ekonomin

Eftersom Åsa Werner driver en privat tandläkarpraktik var hon orolig för hur det skulle gå med verksamheten.

– Den första tiden efter ryggfrakturen kunde jag bara sitta upp i 15–20 minuter i stöten, sen måste jag lägga mig ner. Försäkringskassan undrade om jag inte kunde sköta några administrativa uppgifter eller så. Men det är ju bara jag om min tandsköterska och om jag inte jobbar så finns det inte så mycket att administrera.

”Medicineringen har varit min räddning”

Men som tur var remitterades hon snabbt vidare till osteoporosmottagningen på Danderyds sjukhus. Efter fyra–fem veckor fick Åsa Werner träffa en endokrinolog, en läkare som specialiserat sig på hormoner i kroppen. Efter röntgen och bentäthetsmätning stod det klart att hon led av osteoporos.

– Jag fick bästa tänkbara hjälp, de satte snabbt in rätt läkemedel för att öka min bentäthet. Medicineringen har varit min räddning, utan den hade jag varit alldeles krokig i ryggen. Då hade jag inte kunnat leva ett normalt liv.

Efter 24 månader med en spruta varje kväll såg värdena på ryggkotorna mycket bättre ut.

– Det var en behandling med en typ av anabol steroid, därefter övergick jag till mer sedvanlig osteoporosmedicin med injektioner en gång i halvåret och en tablett dagligen med kalcium och D-vitamin.

Vägrar ge upp det aktiva livet

Åsa Werner har en bakgrund som idrottare och har varit fysiskt aktiv hela livet. Diagnosen har inte fått henne att ändra på det.

– Det sämsta man kan göra är att sluta våga göra saker, det är oerhört viktigt att fortsätta vara rörlig.

Tillsammans med sin man fortsätter Åsa Werner därför att leva det aktiva liv hon trivs så bra med. Varje helg under vårvintern åker de upp till stugan i Funäsdalen för längdskidåkning och slalom.

– Jag hade precis tänkt börja tävla alpint, men den veterankarriären fick jag ge upp, men jag har absolut inte slutat att åka skidor.

Doktorns bästa råd

Bodil Eckert, överläkare på Endokrinkliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Lund, ger sina bästa tips för dig i riskgrupp för benskörhet.

1. Se till att bli utredd

– Om du är över 50 och har fått en fraktur ska du utredas, eftersom du då har hög risk att drabbas av fler frakturer. Vi vet dessvärre att det händer att vården kan missa att följa upp. Att göra en bentäthetsmätning är inte svårt så skulle du inte automatiskt bli utredd, gå till din vårdcentral och förklara att du har brutit dig och skulle vilja undersökas för osteoporos. Om du inte har fått någon fraktur men har benskörhet i släkten är det också bra att göra en bentäthetsmätning när du kommit i klimakteriet.

2. Fullfölj behandlingen

– Med rätt behandling kan du minska risken för nya frakturer med upp till 50 procent. Det finns bra benstärkande läkemedel att få för den som har diagnosticerats med osteoporos. Tyvärr är det många patienter som inte fullföljer sin behandling, så är det ofta med förebyggande läkemedel. Men du har stor faktisk nytta av att ta medicinen, du minskar risken för att drabbas av höftfraktur senare i livet, vilket annars kan ge stort lidande.

3. Minska risken

– Det finns saker du kan göra för att förebygga osteoporos. Motion och träning förbättrar skelettet, muskelstyrkan, koordinationsförmågan och balansen. När du tränar upp balansen minskar också risken för fall, som kan leda till benbrott.

Rökning har visat sig vara en riskfaktor, så undvik det.

4. Kortison – den stora boven

– Om du är över 45 och behandlas med kortison i mer än tre månader bör de allra flesta ha benstärkande läkemedel. Kortison hämmar nämligen nybildandet av ben och gör att nedbrytning av skelettet stimuleras.

5. Det ska du äta

– Du kan äta som vanligt, om du äter en varierad allmänkost, men om du är över 75 rekommenderar Livsmedelsverket tillägg av D-vitamin.

Text: Matilda Lann

Läs mer på www.osteoporos.org